MVRDV ontwerpt groene heuvel Marble Arch Hill in Londen

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
MVRDV onthulde eerder deze week het ontwerp voor Marble Arch Hill, een tijdelijke installatie en nieuwe attractie die vanaf juli een half jaar naast de Londense Marble Arch komt. Marble Arch Hill is een uitgeholde berg op basis van een steigerconstructie. De heuvel zal bezoekers een zeldzaam uitzicht bieden op het park en op de Marble Arch. De installatie zal ook de relatie met Oxford Street en Hyde Park opnieuw definiëren.

MVRDV’s ontwerp van Marble Arch Hill is geïnspireerd op de geschiedenis van het gebied. De Marble Arch bevond zich ooit aan de rand van Hyde Park, maar werd door de aanleg van nieuwe wegen in de jaren zestig een verkeerseiland zonder connectie met het park. In het ontwerp wordt deze relatie opnieuw gecreëerd. MVRDV introduceert met de heuvel een parkachtig landschap van gras en bomen dat opnieuw wordt verbonden met Hyde Park. De heuvel zelf is met 25 spectaculair hoog. Het uitkijkpunt op de top biedt bezoekers vergezichten over Oxford Street, het park én een nieuw perspectief op de Marble Arch zelf. Als een van Europa’s drukste winkelstraten is Oxford Street bijzonder hard getroffen door de coronamaatregelen. Er zijn plannen om de straat de komende jaren opnieuw in te richten, maar realisatie daarvan zal nog even duren. Om in de tussentijd publiek naar het gebied te trekken, besloot de Westminster City Council een tijdelijke installatie te plaatsen die Londenaren afleiding en vertier moet bieden.

Nieuw perspectief door Marble Arch Hill

Marble Arch Hill zal worden ervaren via een doorlopende route. Bezoekers klimmen naar het uitkijkpunt via een pad over de zuidelijke helling van de berg, waarna ze afdalen naar een grote lobby in het hart van de heuvel, een uitgeholde ruimte die zal worden gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen. De uitgang van deze ‘hall’ bevindt zich in een inkeping in de hoek van de heuvel. Op deze manier worden bezoekers geconfronteerd met meerdere uitzichten op de Marble Arch, waardoor ze een nieuw perspectief krijgen op de boog die ze dagelijks passeren.

Plek vol tegenstellingen

“Dit project is een prachtige kans om een impuls te geven aan dit deel van Londen”, zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV, dat eerder dit jaar de Duitse DAM Preis für Architektur kreeg toegewezen. “Een plek vol tegenstellingen, die worden benadrukt door ons ontwerp. Door het toevoegen van een landschap, leveren we commentaar op de huidige inrichting van de Marble Arch én bieden we tegelijk zicht op mogelijke verbeteringen in de toekomst. We vergroten het park, tillen het op bij de hoek. Marble Arch Hill versterkt de verbinding tussen Oxford Street en het park via de Marble Arch. Hopelijk inspireert onze installatie de stad om de fouten van de jaren zestig ongedaan te maken, en die verbinding te herstellen!”

Steigerconstructie als basis van Marble Arch Hill

Marble Arch Hill heeft als basis een steigerconstructie, die de multiplex- en grondlagen zal ondersteunen die nodig zijn om de bovenlaag van gras te laten groeien. Op strategische punten worden grote bakken met bomen in de structuur geplaatst. Met de constructie verwijst het ontwerpteam terug naar twee eerdere MVRDV-ontwerpen: de (niet gerealiseerde) heuvel voor het Serpentine Paviljoen in 2004 en De Trap die in 2016 tegen het Groothandelsgebouw naast Rotterdam Centraal werd geplaatst in het kader van 75 jaar Wederopbouw.

Zo min mogelijk afval

Duurzaamheid is een belangrijke overweging bij het ontwerp. Als tijdelijk bouwwerk is het van cruciaal belang dat het zo min mogelijk afval produceert wanneer het wordt verwijderd. Het is daarom ontworpen met hergebruik van alle elementen als startpunt. De steigerconstructie kan worden gedemonteerd en hergebruikt, terwijl het materiaal van de toplaag – hout, aarde, gras en bomen – na afloop van de installatie een nieuwe bestemming zullen vinden in nabijgelegen tuinen en parken.

Marble Arch Hill wordt in juli 2021 geopend en zal er minimaal een half jaar staan. De exacte sluitingsdatum moet nog worden bepaald. MVRDV ontwierp de groene heuvel in opdracht van Westminster City Council.