Intentieovereenkomst voor Ambulancepost Amsterdam UMC

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Amsterdam UMC, locatie AMC realiseert een ambulancepost die onderdak gaat bieden aan twintig ambulances voor Ambulance Amsterdam. Een gebouw dat tegelijkertijd een comfortabele werkplek biedt aan zorgverleners die 365 dagen per jaar, 24 uur per dag klaar staan om ambulancezorg te verlenen. Daarvoor hebben AMC en Ambulance Amsterdam in 2019 een intentieovereenkomst ondertekend. Het ontwerpteam bestaat uit Wiegerinck, Galjema, ZRi en Archimedes.

De aangewezen locatie is een smalle strook aan de zuidwestkant van het ziekenhuis Amsterdam UMC, gelegen aan de hoofdontsluiting van het ziekenhuis, de Meijbergdreef. Het oogt er nog een beetje rommelig en ongestructureerd. Mede door de aanwezigheid van de grote, amorfe energiecentrale waar de ambulancepost vrijwel tegenaan komt te staan. Toch ontstaat daardoor een mooie kans om het gebouw méér te laten zijn dan een uiterst efficiënte ambulancepost: het vormt een nieuw front vóór de centrale en verrijkt de Meijbergdreef met een nieuw aangezicht.

Eén ononderbroken ruimte

De langwerpige ambulancepost met twee bouwlagen is door een smalle strook gescheiden van de energiecentrale. Deze strook fungeert als servicestrook voor onderhoud aan de energiecentrale en de bevoorrading van de ambulancepost. De begane grond biedt in één, ononderbroken ruimte plek voor 20 ambulances, inclusief een wasplaats. Daarnaast vind je op de begane grond de facilitaire ruimtes, een fietsenstalling en natuurlijk de trappen naar de bovenverdieping.

Primaire proces leidend

Het gebouw is een uiterst professionele werkomgeving waar het primaire proces – noodhulp verlenen – op geen enkele manier wordt gehinderd door personeelsbewegingen en logistieke stromen. Alle stromen hebben wij uit elkaar gehaald. Het ambulancepersoneel komt via de hoofdentree binnen, kleedt zich boven meteen om in de riante lockerrooms en gaat via de centrale trap weer naar beneden om hun voertuig te prepareren. Zodat ze bij een noodgeval direct kunnen uitrijden. Het kantoorpersoneel gaat bij aankomst ook meteen naar boven, waar de ondersteunende werkplekken zijn.

Ontspanning verzekerd

Ambulancepersoneel doet veeleisend werk en maakt heftige taferelen mee. Daarom biedt het gebouw op de bovenverdieping volop ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en bij te komen. In een prettige, gezamenlijke woonkamer of, wanneer ze de behoefte hebben om even alleen te zijn, in aparte zitjes. In de ruime keuken kunnen medewerkers hun ontbijt, lunch of avondmaaltijd klaarmaken. Erg prettig is de buitenruimte, waar men kan genieten van de buitenlucht met zicht op het groen van de bomen.

Robuuste duurzaamheid

De hoge, stevige plint van de naastliggende energiecentrale hebben we doorgetrokken naar het ambulancegebouw, dat zo een robuuste uitstraling krijgt. De gevel is naar boven toe bekleed met metalen panelen die door verschillende profielen subtiel ritme geven aan de gevel. Er loopt een dubbele horizontale lamel langs de zuidwest georiënteerde voorzijde, die opwarming in de zomer tegen gaat en zo de koellast vermindert. De gereconstrueerde bomenrij langs de Meijbergdreef zorgt straks voor natuurlijke extra zonwering en verhoogt de natuurwaarde van het terrein. Door het dak ook nog eens te voorzien van zonnepanelen krijgt het gebouw een BENG-energielabel. Bovendien wordt maximaal gebruik gemaakt van hergebruikte en demontabele constructiematerialen, wat de duurzaamheid verder vergroot.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.