Het Nieuwe Instituut presenteert levend archief van MVRDV

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio is de titel van de multimediale tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut (HNI) die op zaterdag 6 november opent. Aan de hand van drie terugkerende thema’s, Green, Human en Dream, worden meer dan 400 projecten uit het levende archief van MVRDV belicht. Daarnaast biedt HNI met tekeningen, schetsen, notities, maquettes en ander archiefmateriaal een kijkje in de keuken van het gerenommeerde architectenbureau. De tentoonstelling wordt ingericht op de zesde verdieping van HNI, uitkijkend op een van de veelbesproken recente ontwerpen van het bureau, Depot Boijmans Van Beuningen.

De tentoonstelling geeft een kijkje achter de schermen bij zowel MVRDV als HNI en toont een rijkdom van materiaal en informatie uit het analoge en digitale archief. De bezoeker krijgt inzicht in het ontwerpproces dat voorafgaat aan de realisatie van een gebouw – zoals Depot Boijmans Van Beuningen en de Markthal. Dat gebeurt aan de hand van materiaal uit het archief van MVRDV, variërend van de eerste schetsen en maquettes tot correspondentie met ingenieurs en aannemers. Tegelijkertijd laat de tentoonstelling zien hoe Het Nieuwe Instituut het archief van MVRDV beheert. Van tientallen meters aan stellingkasten met maquettes, tekeningen en documenten tot de digitale infrastructuur die nodig is om een digitaal archief te ontsluiten.

MVRDV

Een visualisatie van de Markthal uit 2004. (Beeld: MVRDV)

Het archief van MVRDV is het eerste omvangrijke archief dat grotendeels uit digitale bestanden bestaat dat aan de rijkscollectie in HNI wordt toegevoegd. Deze tentoonstelling verkent de kansen en mogelijkheden hiervan voor het beheer, ontsluiting en gebruik van het archief.
Aric Chen, Algemeen en Artistiek Directeur van HNI: “Deze tentoonstelling toont de dynamische werking van een van de meest innovatieve architectenbureaus van dit moment, en laat zien hoe een dialoog tussen het bureau, zijn archief, onderzoekers en anderen ons besef van de mogelijkheden van de architectuurpraktijk verder kan verrijken.”
“Met deze tentoonstelling willen we de overdracht van onze collectie naar HNI vieren”, zegt MVRDV-partner Jan Knikker. “We laten zien hoe de eerste 400 van circa 1200 projecten die we hebben gedaan het latere werk heeft beïnvloed. MVRDV is een van de eerste bureaus met een digitaal archief en er is een speciale tool ontwikkeld waarmee mensen een visuele reis door het archief kunnen maken. We vinden het belangrijk dat het archief voor iedereen toegankelijk is, kennisdelen maakt ons vak rijker.”

Zes nieuwe tools voor digitaal archief

Aanvullend in de tentoonstelling heeft Het Nieuwe Instituut zes ontwerpers uitgenodigd om een tool te ontwikkelen om op basis van specifieke criteria het immense digitale archief te doorzoeken, te visualiseren en te gebruiken. Waar het in het kilometerslange fysieke archief maanden zou kunnen duren om alle documenten te doorzoeken op een specifieke zoekterm, kan dat in het digitale archief binnen een aantal seconden. Voor de tentoonstelling werd onder meer een speciale videogame ontworpen waarmee het digitale archief op een interactieve manier kan worden verkend. Op 6 november opent Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling MVRDVHNI met een feestelijk programma en gratis toegang voor het publiek.

Over MVRDV

Een vroege schets van een van de eerste projecten: Villa VPRO. (Beeld: MVRDV)

Het internationale, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV biedt eigentijdse oplossingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in alle regio’s ter wereld. De architecten Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries richtten samen in 1993 architectenbureau MVRDV op. MVRDV opereert op het snijvlak van architectuur en stedenbouw. Het bureau onderscheidt zich door vernieuwende ontwerpen op zowel kleine als grote schaal. MVRDV werd bekend met onder meer Expo 2000, Silodam, Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen dat op 6 november opent voor publiek. Onder de noemer MVRDV NEXT ontwikkelt het bureau vernieuwende digitale werkwijzen en nieuwe technologieën.

Het Nieuwe Instituut is het Nederlandse instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Door middel van tentoonstellingen, onderzoek en uiteenlopende samenwerkingen in binnen- en buitenland betrekt het een gevarieerd netwerk bij urgente (ontwerp)vraagstukken. Samen met denkers, ontwerpers, makers en een breed publiek reflecteert het instituut kritisch op de manieren waarop wij het verleden interpreteren de toekomst actief vormgeven.

Lees hier meer over de collectie van Het Nieuwe Instituut.