Evoluon in Eindhoven weer geopend als museum

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Op 24 september 1966 opende het Evoluon haar deuren. Het was een geschenk van Philips aan de stad voor hun 75-jarig jubileum. Al snel wordt het centrum wereldwijd bekend door zijn unieke vorm én doordat het wetenschap en techniek voor iedereen bereikbaar en begrijpelijk maakt. In 1989 werd het Evoluon gesloten door Philips waarna het voornamelijk als congrescentrum heeft gefunctioneerd. Op zaterdag 24 september 2022 is het weer geopend als museum met de eerste tentoonstelling ‘Retro Future’ van Next Nature Network.

M+R interior architecture is door Next nature gevraagd het concept en ontwerp voor de entree, de lounge, het restaurant en de vergaderruimten voor Evoluon te ontwikkelen. Voor het bureau was het de uitdaging hoe, met ‘beperkte’ middelen, een aantrekkelijk en ook circulair ontwerp kon worden gemaakt voor dit Rijksmonument, waarbij het gebouw in haar originele vorm herwonnen kon worden en de ‘verrommeling’ teniet kon worden gedaan. De insteek is, dat alles wat M+R nu in het gebouw inbrengt, een duidelijke signatuur krijgt waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de bestaande inrichting. Deze wordt voorzien van een ‘nieuwe huid’ in de herkenbare kleur blauw. Door alles wat nieuw en ook tijdelijk is consequent uit te voeren in deze kleur blauw, heeft M+R interior architecture – dat ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de hybride werkomgeving van BDO Zuid Nederland – een extra laag toegevoegd aan het monumentale gebouw, zodat de originele verschijningsvorm heel goed afleesbaar blijft. Het interieur is tijdelijk en vergankelijk. De kleur blauw is niet ‘out of the blue’ bepaald, het is een primaire kleur die staat voor puur en zuiver en ook vaak wordt geassocieerd met techniek en toekomst, in de schilderkunst speelt blauw een grote rol bij het atmosferisch perspectief. Ook komt de kleur blauw terug in de branding van Next Nature en is het de kleur van initiatiefnemer van het Evoluon: Philips.

Idee voor inrichting Evoluon

Het idee voor de inrichting van de publieke ruimten is dat alles circulair is en weer optimaal kan worden hergebruikt. Voor de losse inrichting is gekozen voor stoelen en tafels van Eindhovense (Brabantse) ontwerpers en kunstenaars: Maarten Baas (101); Joep van Lieshout (Skull en AVL-chair); Piet Hein Eek (aluminum chair); Michiel van der Kley (Chase G kapstok) en voor het terras en lounge heeft M+R een speciale modulaire zitbank ontworpen in de vorm van een X. Het idee is dat deze objecten na hun functie worden geveild. Ieder object krijgt een uniek label met code en certificaat van Next nature zodat ze na hun functie in het Evoluon een tweede leven krijgen. Al de meubels zijn uitgevoerd in de speciale blauwe kleur waardoor ze nog unieker zijn. In de hoofdentree, de koepel van het Evoluon, staan de Chase G als marsmannetjes opgesteld, een close encounter… De bekleding (huid) van de bestaande objecten in het Evoluon zijn uitgevoerd in het milieuvriendelijke ‘Oriented Strand Board’, oftewel OSB-plaatmateriaal gemaakt van houtschilfers in combinatie met marmoleum voor de vloerafwerking en bovenzijde van de bars et cetera. Twee tafellampen, ontwerp van Louis Kalff (architect van het Evoluon), zijn onderdeel van de museumshop, met de wens van M+R dat Philips deze armaturen weer in productie gaat nemen met duurzame ledtechniek, maar dan in trendy kleuren. Het terrasontwerp in samenwerking met Vermaat, waarbij het meubilair eveneens consequent is uitgevoerd in de kleur blauw, onder andere met de Loop chair – een ontwerp van Stefan Scholten. Als uitzondering op de blauwe kleurstelling is het het a la carte-deel van het restaurant geheel uitgevoerd in de kleur zwart. De wandbekleding in de lounge is een ontwerp van kunstenaar Sofie Crespo, de canon van het heelal en de aarde. En een wandbehang in het restaurant ontwerp van M+R waar een beeld van Bryan Versteeg is gecombineerd met beelden van het Evoluon. De nieuwe verlichting is uitgevoerd ranke zwarte tracks met led up- en downlighting. De uplighting zorgt voor het aanlichten van de prachtige betonkolommen met houten latten. De verlichting is interactief en kan naar gelang de functie in verschillende settings worden geactiveerd.