Eindhovens winkelcentrum wordt duurzaam cultuurkwartier

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het nieuwe Eindhovens winkelcentrum zal worden geopend en uitgebreid; op het dak komen een park en een gestapeld cultuurgebouw onder een “glazen berg”, de blikvanger van het complex. Dinsdag 18 mei werd de strategische visie gepresenteerd. Het college van B&W reageerde enthousiast, voor einde van het jaar wordt het resultaat van de haalbaarheidsstudie van het Muziekgebouw verwacht.

De plannen voor het Eindhovens winkelcentrum zijn het resultaat van een overeenkomst die CBRE Global Investors, de gemeente Eindhoven, de Provincie, het Muziekgebouw en VNO-NCW in 2020 sloten om met een visie te komen voor een duurzame toekomst voor het winkelcentrum Heuvel en het Muziekgebouw. In de visie van MVRDV, dat begin dit jaar het ontwerp voor Marble Arch Hill onthulde, wordt de bestaande bebouwing uitgebreid en opengebroken. Winkelen, cultuur en ontspanning vinden voortaan onder hetzelfde dak plaats. Door de mix van functies en de veel bredere programmering zal Het Heuvelkwartier & De Muziekberg, zoals het nieuwe gebouw is gedoopt, een grote aantrekkingskracht uitoefenen op alle Eindhovenaren. Het complex zal ook beter aansluiten bij de belangrijke pleinen en andere cultuurgebouwen in de binnenstad en programmatisch een logisch onderdeel worden van dit netwerk.

Overdekte passages Eindhovens winkelcentrum

De overdekte passages van het winkelcentrum zullen worden geopend. Bovenop het huidige Muziekgebouw komt een gestapeld cultuurgebouw onder een glazen berg waarin extra concertzalen worden gecreëerd. De berg – die ook echt kan worden beklommen – biedt prachtig uitzicht over de stad. Overdag hebben Eindhovenaren de mogelijkheid om in de foyers te werken, de ambitie is om er een huiskamer voor de stad van te maken. Het kwartier levert een nieuwe bijdrage aan de verdichting en vergroening van de binnenstad.

Waarde van cultuur

“Cultuur maakt een stad aantrekkelijk en het snelgroeiende Eindhoven verdient een Muziekgebouw dat beter zichtbaar is,” zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV. “De wens was een open en toegankelijk winkel-, woon- en cultuurkwartier. Dit realiseren we door de bestaande bebouwing radicaal te openen, het complex te transformeren in zeven nieuwe stadsblokken én het dak te gebruiken voor uitbreiding. Ons doel is om het complex weer aantrekkelijk te maken voor alle Eindhovenaren die willen winkelen en uitgaan, en tegelijk te zorgen voor interactie met de binnenstad. In onze visie krijgt het gebied een totaal andere allure.”

Internationale oplossingen

Winkelcentra hebben wereldwijd te lijden onder afname van bezoekers door online shoppen en coronamaatregelen. MVRDV heeft een aantal internationale oplossingen ontworpen om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken voor bezoekers, van de tijdelijke installatie Marble Arch Hill bij Oxford Street in Londen (momenteel in aanbouw) tot het in 2020 geopende Tainan Spring in Taiwan, een groene oase gebouwd op de fundamenten van een half afgebroken shopping mall.