Benthem Crouwel Architects ontwerpt Valley voor Praag

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Benthem Crouwel Architects wint de internationale ontwerpwedstrijd voor Valley; een verbindend, multifunctioneel en groen herkenningspunt voor de stad Praag. Het Tsjechische ontwikkelingsbureau Velska heeft het Amsterdamse architectenbureau uitgeroepen tot winnaar.

Het door Benthem Crouwel Architects ontworpen Valley combineert hoogwaardige woningen, werkplekken en winkels in een nieuwe stedelijke kern. Het indrukwekkende silhouet voegt een sterke identiteit toe aan de stad en kenmerkt zich door een uniek, meanderend landschap ontworpen door Felixx landschapsarchitecten. “We zijn erg trots om samen te werken met een internationaal gerenommeerd bureau als Benthem Crouwel Architects, dat de beste oplossing heeft gevonden om zowel iets herkenbaars te creëren als de locatie te voorzien van de gewenste sociale ruimtes”, Vertelt directeur van de Velska-holding Tomáš Fencl, CRE, BA (Hons). Dit is de derde grote architectuurwedstrijd die Benthem Crouwel Architects in Tsjechië wint, na het winnende ontwerp voor het nieuwe hoofd station van Brno eerder dit jaar en het vernieuwende ontwerp van woongebouw Nádraží Žižkov in Praag.

Leven, werken en ontmoeten in Valley


Het winnende ontwerp valt op door de hoogwaardige openbare ruimte met haar fijnmazige netwerk van sfeervolle pleinen en straten, die zijn aangesloten op winkels, metro, restaurants en de omliggende wijk. “Het ontwerp van Valley faciliteert een diverse mix van betaalbare, hoogwaardige woningen en werkplekken, gekenmerkt door het indrukwekkende silhouet van het weelderige daklandschap dat een sterke identiteit creëert voor Praag, de gemeenschap en voor individuele bewoners en gebruikers”, Vertelt Pascal Cornips, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects, het bureau dat ook ING Cedar Amsterdam ontwierp.

Aanpassen en onderscheiden volgens Benthem Crouwel Architects

Twee accenten verankeren het ensemble van torens in de omgeving en onderstrepen het belang van deze locatie; de hoge kantoortoren vormt met zijn karakteristieke, diagonale insnijding een nieuw herkenningspunt in de stad en het lage, maar al even opmerkelijke gebouw aan de zuidkant van het perceel benadrukt het belang van de Valley in Olbrachtova, door met een diagonale uitkraging de ingang van de metro uit te lichten.

Levendige openbare ruimte

De stedenbouwkundige opzet is zo ingericht dat alle gebouwen optimaal verbonden zijn met hun omgeving en goed bereikbaar zijn vanaf de buitenwegen. Door de hoge dichtheid van de gebouwen en sterke programmering voegen we een gedefinieerde en aangename openbare ruimte toe aan het gebied, gericht op voetgangers. Een netwerk van straatjes en gezellige pleintjes, gaat een sterke verbinding aan met  haar gebruikers. Overdag zorgen het metrostation, de winkels en de kantoren voor constante aanloop en ‘s middags en ‘s avonds creëren bewoners en bezoekers van bars en restaurants een bruisende en levendige sfeer in het gebied.

Een daklandschap, geïnspireerd op de Bohemen

Het gebouwencomplex wordt bekroond met een glooiend, groen landschap dat is geïnspireerd op de natuurlijke topografie van de Bohemen. Zo verdelen de hoogtelijnen het dak in verschillende gebieden waar een doorlopende route (‘route architecturale’) doorheen slingert, van gebouw naar gebouw, over verschillende loopbruggen. Het landschap op de laagste daken biedt, met haar weelderige grassen en bloemen, ruimte voor recreatie, vergelijkbaar met de weilanden aan de voet van de bergen. Het middelste deel bevat talrijke bomen en kleinere ontmoetingsplaatsen voordat het overgaat in een meer steenachtig gebied op de hoogste daken, vergelijkbaar met een natuurlijke boomgrens op de top van een berg. Een typisch appartement in Valley heeft niet alleen een eigen balkon of loggia, maar de nieuwe bewoners kunnen ook rekenen op een spectaculair panoramisch dak-landschap

Toekomstbestendig en duurzaam

De zorgvuldig gekozen oriëntatie van het dak zorgt voor een ideale balans tussen daglicht, schaduw, zonnewarmte en energie. Het groene dak-landschap zorgt voor een hoge isolatiewaarde die de hoeveelheid benodigde energie voor verwarming en koeling van het gebouw reduceert. De geïntegreerde PV-panelen op het dak en in de gevels van het kantoorgebouw wekken ter plaatse schone energie op én verkleinen het glasoppervlak in de gevel.
In tegenstelling tot haar dynamische uitstraling is het gebouwenensemble volledig gebaseerd op een standaard grid. Dit modulaire ontwerp maakt het gebouw toekomstbestendig, circulair en aanpasbaar.