Uitbreiding van de terminal Eindhoven Airport van start

Projecten 26-03
(Foto's: EGM architecten, Iv, Peutz, Eindhoven Airport)
(Foto's: EGM architecten, Iv, Peutz, Eindhoven Airport)

Eindhoven Airport start eind dit jaar met de bouw van de uitbreiding van de terminal. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door het team bestaande uit EGM architecten, Iv en Peutz. De terminal wordt uitgebreid omdat de huidige terminal te klein is geworden voor de huidige passagiersaantallen. De huidige terminal is gebouwd voor zo'n 5 miljoen passagiers. In 2023 maakten zo'n 6,8 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven. Ook dit jaar verwacht Eindhoven Airport een passagiersaantal op dit niveau.

(Foto's: EGM architecten, Iv, Peutz, Eindhoven Airport)
(Foto's: EGM architecten, Iv, Peutz, Eindhoven Airport)

Volgens de plannen wordt de huidige terminal aan luchtzijde (na de security check) met circa 10.000 vierkante meter vergroot. Aan landzijde (voor de security check) wordt de terminal met 2.000 vierkante meter uitgebreid. Hier komt ook de kenmerkende nieuwe entree. Er komt ook een nieuwe bagagehal met ondergrondse bagagekelder. De uitgebreide terminal biedt meer ruimte voor (extra) gates. Ook het non-Schengengebied wordt verruimd. Verder ontstaat meer ruimte voor horeca. De uitbreiding komt op de begane grond, de eerste verdieping en ondergronds. De bagagekelder meet straks 2.600 vierkante meter; de toevoeging hiervan zorgt ervoor dat bagage sneller en efficiënter kan worden verwerkt. De uitbreiding zorgt voor meer comfort voor reizigers en medewerkers omdat er meer ruimte is voor afhandelingsprocessen en services.

Uitbreiding van de terminal Eindhoven Airport van start

Duurzaam

In de uitbreiding zijn de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwerkt. Zo worden materialen hergebruikt, bijvoorbeeld de geveldelen uit de bestaande terminal. De constructie aan de luchtzijde bestaat uit duurzaam hout en na de uitbreiding is de terminal volledig gasloos. Er wordt voor het verwarmen en koelen van het gebouw straks gebruik gemaakt van twee warmte-koude-opslaginstallaties. Een daarvan wordt aangelegd in de uitbreiding van de terminal.

Uitbreiding van de terminal Eindhoven Airport van start

Op het dak van de uitbreiding van de terminal komen bijna 1.100 zonnepanelen. Daarmee wordt straks jaarlijks ongeveer 363.500 kilowattuur energie opgewekt, dat is circa 40 procent van het energieverbruik in het nieuwe gedeelte van de terminal. Een deel van het dak wordt voorzien van sedumbeplanting. Dit draagt bij aan wateropvang en isolatie van de terminal. In de kelder komt een waterbassin waar het hemelwater wordt opgevangen. Dat water wordt gebruikt voor de toiletten in de uitbreiding. Het ontwerp wordt zo vormgegeven dat in de toekomst materialen eenvoudig hergebruikt kunnen worden. In de buitenruimte, op het voorplein, komt veel groen. Dit is net zoals in de huidige situatie naar ontwerp van MTD landschapsarchitecten. Bijna al het materieel dat tijdens de bouw wordt ingezet, zal elektrisch zijn.

Planning uitbreiding Eindhoven Airport

De totale realisatie van de uitbreiding bedraagt ca. 2,5 jaar, naar verwachting is de uitbreiding in 2027 volledig afgerond. Doelstelling is dat de bouw zo min mogelijk hinder oplevert voor passagiers, bezoekers en medewerkers. De uitbreiding van de terminal past bij de ambitie van Eindhoven Airport om de kwaliteit van de luchthaven verder te verhogen.