Mondriaantoren getransformeerd met als thema 'Urban Nature'

Projecten 20-03
Mondriaantoren getransformeerd met als thema 'Urban Nature'

De Mondriaantoren is één van de 3 kantoortorens aan het Amstelplein in Amsterdam. De locatie is uniek met haar ligging, praktisch aan de Amstel en gelegen naast het Amstel Station. De imposante entreehal heeft de afgelopen maanden een indrukwekkende transformatie ondergaan. Void interieurarchitectuur introduceerde hier een nieuwe beleving met als thema ‘Urban Nature’.

Mondriaantoren getransformeerd met als thema 'Urban Nature'

Het kleurenpalet is dan ook warm, natuurlijk en uitnodigend. Er is intimiteit gecreëerd voor de bezoeker door het realiseren van comfortabele zitnissen met eigentijds design meubilair, zachte materialen en veel beplanting. Deze huiselijke sfeer wordt nog eens benadrukt door een spectaculair hoog wandontwerp, passend binnen de architectuur van de Mondriaantoren. De diverse zones nodigen uit voor een kort overleg, werken of relaxen. Kortom, er is een ruimte ontstaan waarbij binnen de stedelijke dynamiek een natuurlijk gevoel van rust is gecreëerd. Tot slot is de bar verplaatst en uitgebreid met een nieuw en ruim assortiment aan lunch, hapjes en dranken. De realisatie was in handen van projectbureau Cerius.

Mondriaantoren getransformeerd met als thema 'Urban Nature'

Opgave

Naast een gevraagde frisse wind door het gebouw, was het voornamelijk van belang dat de entreehal meer gebruikt zou gaan worden door de huurders. Daarnaast was er de wens dit gevoel door het gehele gebouw te verbinden over alle 30 verdiepingen. Zodoende zijn de liftlandings, de toiletgroepen en de entree vanuit de parkeergarage (de Rotonda) ook meegenomen.

Mondriaantoren getransformeerd met als thema 'Urban Nature'

Concept, materiaal en kleurgebruik

Mondriaan, rechttoe rechtaan, veel glas, steen en andere harde materialen waren reeds aanwezig. Om een warm welkom te kunnen realiseren is dan ook gekozen voor een natuurlijk en warm kleurenpalet binnen een nieuwe organische vormentaal. Er is gekozen voor het maken van een groot ruimtelijk gebaar waarbinnen alle facilitaire functies in verbinding staan met elkaar: De organisch gevormde plantenbakken lopen door in de receptiebalie, bar, tribune en kluisjeswand waar achter de beveiliging zich bevindt. De verbindende achterwand van dit maatwerkmeubel heeft een bijzondere groene handgeschilderde afwerking gekregen.

Mondriaantoren getransformeerd met als thema 'Urban Nature'

In de ruimte rondom de organische vorm bevinden zich nu lounge-eilanden, gevormd door custom made karpetten. De ruimte wordt aangekleed door 10meter hoge gordijnen, die bijdragen aan een prettige akoestische beleving. Hierdoor is het mogelijk om binnen de grote gebaren een fijn plekje te vinden voor een informeel overleg, lunch of werk.

Mondriaantoren getransformeerd met als thema 'Urban Nature'

Mondriaan

Het gebouw heeft zijn naam te danken aan de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. Void heeft daarom een aantal zichtbare Mondriaan principes terug laten komen in het nieuwe interieurontwerp. De 2 grote lichtarmaturen in de entreehal en in de Rotonda (Rotonda is de architectonische verbinding met de ondergrondse parkeergarage) zijn in Mondriaan-stijl ontworpen. Het grootste armatuur hangt in de entreehal en is 20 meter lang en hangt op maar liefst 10 meter hoogte De entreehal zelf heeft een hoogte van 10 meter en een diepte van ook 10 meter. Om zowel deze hoogte te benadrukken heeft Void een 10x10 meter wandopstelling ontworpen geïnspireerd op de Mondriaan-stijl. De wand in opgebouwd uit akoestische panelen met indirecte verlichting en is ingericht met sfeervolle accessoires. In de wand zijn ook een aantal fijne zitnissen opgenomen.

Mondriaantoren getransformeerd met als thema 'Urban Nature'

Rotonda

De verbindingsarchitectuur van de Mondriaantoren met de onderliggende parkeergarage van drie verdiepingen onderging ook een flinke metamorfose. Een ronde grote vide met slechte akoestiek is nu veranderd in een groene oase met tropische bomen.

Legenda

Ontwerp Void interieurarchitectuur
Projectmanagement Cerius Projects
Fotografie Paul Starink

Leveranciers

Muurbloem custom handschilderwerk
Donkersloot custom vloerkleden
Signwise custom verlichtingsarmaturen
Immano maatwerk meubilair
Charles&More los meubilair
Modular Lighting Instruments verlichting
Greenstories beplanting