Light + Building 2024: Energie-efficiëntie, duurzaamheid en design

Verlichting 07-05
Light + Building 2024: Energie-efficiëntie, duurzaamheid en design

Met talloze noviteiten, baanbrekende technologieën en prachtige ontwerpen maakte Light + Building zijn naam als ‘s werelds meest toonaangevende vakbeurs voor verlichting en gebouwentechniek weer helemaal waar.

Light + Building 2024: Energie-efficiëntie, duurzaamheid en design

Tot de belangrijkste thema’s op Light + Building hoorden duurzaamheid en energie-efficiëntie in gebouwen. Die thema’s staan bij veel fabrikanten hoog op de agenda en er waren tal van ontwikkelingen te zien op het gebied van alternatieve, hernieuwbare energiebronnen en efficiënte lichtoplossingen. Hiermee kunnen emissies in de bouwsector immers drastisch worden teruggedrongen – wat ook aanzienlijk bijdraagt aan het behalen van klimaatdoelen.

Bij verlichting zorgt natuurlijk de inmiddels volledig ingeburgerde led voor energie-efficiëntie, waarbij de kleurtemperatuur, kleurechtheid, lichtopbrengst en aanstuurmogelijkheden steeds beter en uitgebreider worden. Maar veel lampen kunnen nog meer, en leveren tevens een bijdrage aan de goede akoestiek in een ruimte. Last but not least was Light + Building ook en vooral wat betreft design weer een waar walhalla.

Er kwamen ruim 151.000 bezoekers uit 146 landen naar Light + Building van 3 tot en met 8 maart, van wie 51procent van buiten Duitsland kwam. Bij de 2.169 exposanten lag dit aandeel zelfs op 76 procent. Het aantal bezoekers had overigens nog hoger kunnen liggen – ware het niet dat er vanaf de 5e beursdag opnieuw een grote treinstaking was in Duitsland, de derde keer bij een belangrijke internationale beurs in de Messe Frankfurt.

De volgende Light + Building is van 8 tot en met 13 maart 2026.

 

Wästberg

Claesson Koivisto Rune ontwierp voor Wästberg de w151 Extra large pendant – een serie hanglampen in een haast overdreven groot formaat. De serie bestaat uit drie ‘supersized’ modellen in geometrische vormen, die een hoogwaardig warm ledlicht geven dat er is in twee kleurtemperaturen – 2700 of 3000 K. De w151 Extra large pendant is er nu ook in Wästbergs nieuwe Raw Collection – waarbij het raw staat voor de afwerking in geborsteld ruw aluminium, zonder coating of beschermende behandeling. Dit zorgt voor een efficiënter materiaalgebruik en eenvoudigere recycling. Bovendien veroudert dit aluminium eleganter, waardoor de lampen na verloop van tijd een mooi patina krijgen. Ook verschillende andere Wästberg lampen zijn verkrijgbaar in een Raw uitvoering.

Forestier

Jette Scheib ontwierp voor het Franse Forestier de Cymbal, die net als de Oyster-collectie die zij eerder voor het bedrijf ontwierp is geïnspireerd op de maritieme wereld van koralen, zeeschelpen en kwallen. De Cymbal bestaat uit twee materialen – linnen en fluweel – die een zachte en sensuele ‘touch’ geven en de zachte en golvende vormen van de onderwaterwereld prachtig reflecteren. De Cymbal is er in zeven warme en verfijnde kleuren, en in drie afmetingen. Behalve als hanglamp is de Cymbal er als staande, tafel- en wandlamp.

 

Deltalight

Deltalight ontwierp in samenwerking met architectuurstudio Park Associati de Nebbia – een armatuur die is geïnspireerd op de mist van Milaan en is ontstaan uit de zoektocht naar een functioneel en esthetisch aantrekkelijk armatuur. De lamp moest zich onderscheiden van conventionele ontwerpen en toch verlichting geven die voldoet aan de voorschriften voor openbare doorgangsruimten als gangen en trappenhuizen. Het resultaat was Nebbia, een armatuur die zacht is aan de randen, en harmonieert met de omgeving zonder te overweldigen. Nebbia fascineert door het afgeronde geometrische ontwerp, de tactiele glazen afdekking en het doordachte kleurenpalet. De lamp is er voor zowel binnen als buiten en in twee maten – voor accentverlichting of algemene verlichting voor wand of plafond. Nebbia is er in vijf kleurinstellingen, op aanvraag zijn variaties in kleurencombinaties mogelijk.

 

Karman

Debonademeo (designduo Luca De Bona en Dario De Meo) ontwierp voor het Italiaanse Karman de Triluna – een collectie hanglampen die is geïnspireerd op de veranderende maanstanden. Net als de maan – die in elke stand een deel van zichzelf toont of juist verbergt – is de Triluna er in verschillende configuraties. De lamp is er met twee of drie elementen, die alle zijn gebaseerd op een bolvorm en steeds hun led-lichtbron aan de binnenzijde verbergen. De Triluna heeft een body van matwit aluminium en diffusoren van wit pmma matglas, die een zacht lichteffect geven.

 

LOOM Design         

De Panorama L van het Zweedse Loom Design is een hanglamp die is geïnspireerd op de schoonheid van natuurlijke landschappen. De lamp bestaat uit vijf vriendelijk glooiende ‘heuvels’, en vormt een krachtig artistiek statement dat rust en harmonie uitstraalt in elk interieur. De Panorama L is gemaakt van vilt, acryl en aluminium, en verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties – groen/zwart, aardegeel/grijs, en zwart/grijs. Panorama L is er in twee maten; er is ook een kleinere variant met drie heuveltjes, de Panorama S, verkrijgbaar in dezelfde kleurencombinaties.

Zafferano

Het Italiaanse Zafferano, gespecialiseerd in oplaadbare lichtsystemen, presenteerde Sister Light Wi-Fi – een collectie draagbare en oplaadbare lampen die kunnen worden bediend met de Zafferano Lighting app. Functies van de standaardversie (zoals aan/uit, dimmen en het regelen van de kleurtemperatuur) worden met de app aanzienlijk uitgebreid: zo kun je de lampen in groepen bedienen, is er ‘tunable dynamic white’ (2200K-4000K) en kunnen tijden worden geprogrammeerd. Sister Light Wi-Fi is er als tafellamp in twee hoogtes, als wandlamp en een in versie met pin die je in de aarde kunt steken – de lampen kunnen ook buiten worden gebruikt. Alle modellen zijn uitgerust met een elektronisch controlesysteem dat het batterijniveau monitort en zorgt dat de lichtstroom constant blijft tot de batterij leeg is. Ontwerp: Federico de Majo. 

Wever & Ducré

Kujo van Wever & Ducré oogt als een delicate cirkel van licht die haast gewichtloos in de ruimte zweeft. Dit effect is niet alleen verbluffend bij een enkele armatuur – ook wanneer verschillende formaten van Kujo worden gecombineerd, zorgt het ontwerp voor bijzondere accenten. Dit geldt vooral in hoge ruimtes, waar de ronde armatuur samengesteld kan worden tot artistieke installaties. Kujo wordt hierdoor een ‘statement piece’ voor iedereen die houdt van minimalistische vormen en de voorkeur geeft aan ingetogenheid als het gaat om verlichting – of het nu in een lobby, vergaderzaal of woonkamer is. De ronde aluminium armatuur met haar zachte, indirecte licht is verkrijgbaar in drie maten en vier verschillende kleurvarianten.

 

Bomma

Bomma is een Tsjechische fabrikant van eigentijdse, handgemaakte sculpturale glazen verlichting. Op Light + Building presenteerde het bedrijf onder meer de door Kateřina Handlová ontworpen Flare Collection – een hommage aan traditionele glasproductietechnieken, waarmee opvallende lichtinstallaties voor verschillende soorten ruimtes kunnen worden gecreëerd. Flare is een kristallen staaf met een getextureerde binnenzijde, die het licht van de lichtbron op haast magische wijze verspreidt. Elke staaf wordt met de hand gemaakt en ieder exemplaar is daarom uniek. Flare kan worden gebruikt voor zowel horizontale composities voor onder meer ruimtes met lage plafonds, als verticale composities voor bijvoorbeeld trappenhuizen. Daarbij kan vrijwel eindeloos worden gevarieerd – van een minimalistische lichtlijn tot monumentale installaties in kantoorgebouwen of hotellobby’s.

 

Flexxica

Flexxica uit Warschau is een expert in innovatieve akoestische verlichting, met een brede collectie in krachtige kleuren. Zoals Zen – een serie akoestische kantoorarmaturen met ‘ribben’ van een geluidsabsorberend materiaal dat is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De parallelle ribben geven de lampen niet alleen een eigentijdse en karakteristieke uitstraling, maar verstrooien ook het licht en reduceren de schittering. Acoustic Zen is er in drie ronde uitvoeringen in verschillende maten en in een ovale variant, alle in meerdere kleuren. De armatuur is bekroond met een German Design Award 2024. Zen is er ook als akoestische bloempot, de Zen Garden.

Basalte

Basalte, de Belgische producent van onder meer hoogwaardig schakelmateriaal en intuïtieve ‘smart home’ technologie, presenteerde ook een aantal uiterst platte speakers, waaronder deze Rondo – een designluidsprekers met een kristalhelder geluid in een speels design. De passieve Rondo-luidsprekers zijn voorzien van een één inch draaibare tweeter met aluminium koepel en Kevlar-woofers, voor ongeëvenaarde geluidprestaties. Bovendien kan de Rondo worden uitgerust met achtergrondverlichting. Rondo is er in drie verschillende formaten en een ruim aanbod aan stoffen en luxe afwerkingen – zoals geborsteld zwart, satijn wit, gepolijst aluminium en geanodiseerde aluminiumlegering, gecombineerd met stoffen van Gabriel en Kvadrat. Zo zorgt Rondo zowel opvallend als discreet voor hoogwaardig geluid in bijvoorbeeld restaurants en natuurlijk woningen.

 

Tunto

Het Finse Tunto heeft zijn Linear Lights Collection volledig opnieuw vormgegeven, zodat er nu meer eenheid is qua design en afmetingen, en de nieuwste technologische innovaties zijn toegepast. Centraal element van de collectie is hout – dat alle armaturen de typische ‘Tunto ziel’ geeft. En hoewel ze technisch en innovatief zijn, hebben ze hierdoor ook een huiselijke en elegante uitstraling. De Linear Lights zijn uitgerust met verschillende technologieën en aanstuurmogelijkheden, zoals aanpasbare kleurtemperaturen en flexibele installatie-opties. Dankzij innovatieve eigenschappen als de honingraat diffusoren en lenzen, wordt schittering geminimaliseerd en de lichtdistributie geoptimaliseerd. De collectie bestaat uit modellen in verschillende afmetingen, in eiken en walnoot, al dan niet zwart gebeitst. De nieuwe Linear Lights Collection biedt tal van mogelijkheden voor esthetische en technologisch hoogwaardige verlichting in kantoren, hotels, publieke ruimtes en woningen.

 

Illum

Lampenfamilie Ogi van het Poolse Ilum is gebaseerd op de vorm van de gelijknamige traditionele Japanse handwaaier. De uitgesproken geometrische vorm in stevige kleuren en een verrassend slank profiel, creëert een haast iconisch grafisch beeld – als een kalligrafische penseelstreek in de lucht. Dankzij de gebogen vorm verspreidt de Ogi het licht op bijzondere wijze: in het midden is het licht het sterkst en meest geconcentreerd, meer naar de uiteinden wordt het zachter en geeft het een aangenaam omgevingslicht. In het midden schijnt bovendien ook licht naar boven. Ogi kan aanrakingsvrij worden ingesteld van ‘dim to warm’, waarbij ook de kleurtemperatuur kan worden aangepast. De Ogi familie bestaat behalve uit deze hanglamp in drie maten nog uit een tafel- en een wandlamp. Ontwerp: Maja Ganszyniec Studio.

 

Light-Point

De Slim Pendant van Light-Point uit Kopenhagen is een elegante, discrete en efficiënte lamp voor boven bijvoorbeeld een vergader- of eettafel. Als een trapeze hangend aan twee dunne stoffen kabels, geeft de Slim Pendant een effectief maar warm en diffuus licht, waarbij er keuze is uit twee kleurtemperaturen – 2700 en 3000K. De dimbare lamp is uitgerust met een hoogwaardige en compacte led-technologie en is slechts 1 cm dik en 5 cm breed. De Slim Pendant is gemaakt van aluminium in verschillende kleuren en verkrijgbaar in 120, 150 en 180 cm lengte. Het ontwerp is van Ronni Gol.

 

Lumenear

De Macaron van Lumenaer maakt direct duidelijk waar zijn naam vandaan komt: de als twee druppels water op het luchtige koekje lijkende Macaron van PET Felt is er als hang- en wandlamp, en als akoestisch element in dezelfde vorm – waarbij de lampen en de akoestische modellen uitstekend met elkaar kunnen worden gecombineerd. De Macaron is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen, en als lamp in verschillende lichtsterktes en drie kleurtemperaturen: 2700, 3000 of 4000K. Daarbij zijn er dimbare en DALI-aanstuurbare versies.

 

AQForm

Het Poolse AQForm, deel van de Delta Light Group, is een fabrikant van hedendaagse verlichtingsoplossingen die jonge en frisse ontwerpen maakt voor zowel projecten als woningen. Een voorbeeld is deze Flared cast – een collectie decoratieve hanglampen geïnspireerd door industriële vormen. De dimbare E27- of led-lichtbron (in 2700, 3000 of 4000K, CRI>90) geeft een subtiel licht dat zowel in publieke als privéruimtes een aangename sfeer creëert. Flared is er in twee modellen en verschillende kleuren.

 

Zero

Front Design (Anna Lindgren en Sofia Lagerkvist) ontwierp voor Zero de Hoop, die er behalve als Small nu ook is in een druppelvormig design (Drop) en een XL versie. Alle varianten bestaan uit een kap van mat opaalglas gevat in een metalen en aluminium structuur, die er is in wit, zwart, blauw en oranje (andere kleuren zijn verkrijgbaar op aanvraag). De nieuwe varianten van de Hoop maken de collectie nog breder inzetbaar in projecten, waar de hanglampen zowel solo als in groepscomposities altijd indruk maken.

 

26 Linea Light

Node System van de Italiaanse Linea Light Group is een lineair lichtsysteem waarmee in werkomgevingen vrijwel eindeloos architecturale lichtoplossingen kunnen worden gecreëerd. Het systeem bestaat uit wand- en plafondelementen die dankzij de gewrichten (de ‘nodes’) in elke hoek kunnen worden verbonden, en waaraan tal van verschillende lichtmodules kunnen worden aangebracht – zoals hanglampen, draaibare projectoren, spotjes, en flexibele lichtelementen. Het modulaire 40V Node System heeft een 'Easy plug connection' systeem voor eenvoudige installatie.

 

27 Thorup

Thorup Copenhagen is een onafhankelijke designstudio, in 2017 opgericht door ontwerper Kasper Thorup. De studio ontwerpt designmeubelen en -verlichting en haalt inspiratie uit zowel klassieke als eigentijdse invloeden. Een bijvoorbeeld is deze elegante en minimalistische Patrone Pendant, een subtiel vormgegeven hanglamp met een industriële uitstraling, die een sfeervol en comfortabel licht naar beneden geeft. De lamp is gemaakt van hoogwaardig messing en verkrijgbaar in verschillende afwerkingen (massief messing, bruin, zwart en vernikkeld). Daarbij de is Patrone er als hanglamp in drie lengtes, als wandlamp in twee lengtes en als vast plafondlamp. Ook is de Patrone verkrijgbaar in geclusterde luchter-versies, met drie of vijf lampen in dezelfde of verschillende lengtes.